Sain need plekid üleliigsetest keevitustest puhastatud. Nüüd oleks vaja rooste maha saada. Tavaliselt olen sellistel plekkidel rooste maha saanud soolhappevannitusega. Plekid seisavad umbes ööpäeva 10% soolhappe sees leos. Siis toon nad töökotta, õigemini töökoja ukse ette ja pesen asfaldi peal survepesuriga puhtaks. Seejärel kuivatan ja harjan terasharjaga üle.
Miks ma seekord nii ei teinud? Esiteks, plekkide transport töökotta on keeruline. Kui oli kasutada üks vana haagis, viskasin loputatud plekid (millel ju ikkagi on happejääke) kärusse ja korras. Nüüd on see vana käru Kuusakoski hammaste vahelt läbi käinud. Sõiduauto pakiruumi ei taha selliseid tilkuvaid plekke küll kuidagi panna!
Teiseks, väljas on talv, miinuskraadid ja õues pesemine on ka tülikas.
Lugesin siis ühest sõsarfoorumist, et Hollandist on kohale toodud imerohi, mis kõik rooste plekkdetailidelt eemaldab! Isegi fotod ja reklaamiv videoklipp olid juures.
Olgugi, et suhtun sellistesse imerohtudesse skeptiliselt, otsustasin proovida. Ükstaskõik, milline see tulemus ka ei oleks, kogemus iseenesest maksab ka midagi!
Eelnevalt olin plekid võimalikult puhtaks teinud:
... Välimine külg oli suht korralik, ega seal roostet väga palju ei olnud. Tõtt-öelda saaksin selle isegi mehaaniliste vahenditega konditsiooni.
Selle kohta ütles imerohu tooja, et selle saab puhtaks küll!
Peale tunniajalist mängimist oli pilt selline:
Need mõned kohad, millega ma rahul polnud, aitasin vähe värskema terasharjaga järgi. See on OK
Aga sisemine pool:
Sisemine pool on ühtlaselt roostekihiga kaetud. See kiht ei ole väga paks ega ka kõva. Lasin keset plekki korraks lamellkettaga üle, jälg on näha. Rooste tuleb maha, aga roostetolmu on kogu tuba täis! Üsna ebameeldiv tolm...
Selle kohta arvas isegi imerohu tooja: Ei tea? Vist peab mitmeid kordi tegema!
Mässasin sellega täna umbes poolteist tundi. Rooste muutub pehmeks imeõhukeste kihtidena. Seda plekki on uuesti ja uuesti määritud geeliga ombes 5 ... 6 korda, käsiharjaga ja mehaanilise harjaga harjatud...
Pilt on selline:
Paremaks on ju läinud, aga kuipalju see veel aega võtab?
Määrisin ööseks pleki geeliga kokku. Panin kile peale, aga meelega nii, et osa määritud plekist jäi kile alt välja.
Hommikul paistab, mis sellest on saanud.