Õhtul kirjutas mulle Taavi/Automaaler. Peame temaga ikka, mõnikord pikemaid, mõnikord lühemaid vestlusi. Tekkis mõte, et tooks selle jutu rahva ette? Taavi oli nõus. Leppisime ainult kokku, et ei lähe persoonideni, räägime põhimõtetest ja katsume hoiduda poriloopimisest.
Kes julgeb, öelge sõna sekka!
Taavi:
Täna peale laata õnnestus mul tänu ühele seltsimehele volgaklubist külastada koos temaga ühte vanaautode kollektsiooni .
Algul demonstreeriti meile hiljuti valmis saanud isendit ja pärast nägin siis esimest korda elus ka seda autode kogu, mida senimaani ainult pildilt olin näinud.
Kõiki masinaid ma vaadata ei saanud, kuna autode omanik pidi kuskile aja peale minema ja seetõttu oli meie aeg piiratud, aga mingi ülevaate ma sain.
Ma autode alustööde tagamaid ei tea ja ei oska ka oletada, mis seisundis neist üks või teine oli, palju pahtlit, plekki jm. kraami kulus, aga enda erialalt lähtuvat ma uurisin tähelepanelikult küll.
Ütleme nii, et kui ma oleksin ise nende autode omanik, siis vähemalt pooled neist sõidukitest- kui mitte rohkemgi- tuleks uuesti ringi teha. Mõned neist vaat et plekini puhtaks kraapida.
See on täiesti ebanormaalne, et limusiini värvkatte alt kumavad läbi pahtlilaigu kontuurid ning lakk(või selle all toimuv) üritab mullitamise teel väljapoole tungida.
Rääkimata ebaühtlasest värvipinnast mitmetel autodel kas siis katusel, külgedel või kapotil.
Kord on värvimuster peaaegu sile, siis järgmine hetk apelsinikoor.
Ühel masinal, mis momendil seisis tõstuki peal, oli kere värvimisest tulnud.
Raam oli liivapritsiga küll puhastatud, kuid mõneti imestama pani nähtus, et kui piduritrumlid jms. olid musta värvi alla pandud, siis miks poldud samas tagavedrusid liivast puhtaks lastud. Kõik lehtede vahed olid seda täis. Ja kui tähelepanelikult uurida, siis eks neid vigu oleks leidnud veelgi.
Ma ei ole oma olemuselt norija või tähenärija tüüp, aga niisugustel vanadel autodel, kui seda tööd vähegi tahetakse teha, võiks tehtavasse töösse konkreetse töö tegija tõsisemalt suhtuda.
Sama võiks öelda ka nende komisjoniliikmete kohta, kes ühele või teisele masinale musta numbri väljastasid. Nii mõnegi auto juures ma jäin mõtlema, et kas see musta numbri väljastanud komisjon või üks-kaks tema liikmetest on ikka oma ülesannete kõrgusel olnud?
Märt:
Jaa, ma üldse ei imesta su jutu peale! Käin seal vahel ikka kiibitsemas ja olen mõnikord mõnest väga rõvedast asjast pilti ka teinud. Kui autod koos, pole seda muidugi näha, aga omanik on läinud, jah, arvu püüdmise peale. Teda kvaliteet enam ei huvita. On tunne, et kui vaadata kõlbab, siis käib küll!
Selline suhtumine teeb nati kurvaks, kuna tean, kui palju need asjad kõik maksma lähevad. Ja kui siis jäetakse mingi 10% veel tegemata sellepärast, et ei viitsi, siis....
Mul praegu suht kiire, aga katsun meeles pidada ja mõne foto välja otsida nendest rõvedustest.
Otsisin siis õhul oma pildiarhiivist välja mõned pildid. Pakun vaatamiseks pildi restaureeritud limusiini uksest, seestpoolt, polstri alt:
Õieti peaks pilt olema umbes selline:
Kõneks olevale masinale pole siiani “musta numbrit” omistatud, aga ma ei imestaks üldse, kui see ühel heal päeval ilmub!
Minu pildikogus on pilte ka nende autode ustest, põhjadest, millel “must number” küljes…