"Vanatehnikahuviline" ei puutu praegu tegelikult üldse asjasse. Selliseid nimekirju koostavad ikka vanatehnikaklubid oma liikmete kohta. Lugesin just eile õhtul soomlaste SA-HK 50. aastapäeva väljaannet ja seal oli ühes peatükis juttu samadest nimekirjadest. Ka nendel on sama probleem, nagu siin: mõni ei taha, et tema isik oleks avalikustatud. Ja ega sundida ei saa, kui ei taha, siis tuleb seda soovi austada. Aga paljud on siiski selle nimekirja koostamisega nõus. Nende nimekirjade põhjal tehakse kogu riigi klubide ühine nimekiri, see on juba õieti raamat. Üks selline raamat on alloleval pildil:
See on paar aastat vana, rootslaste raamat, mida nad nimetavad matrikliks. See on pisut alla 500 lk.-line teos. Ma ei usu, et seda just igal aastal trükitakse, aga mõneaastase vaheajaga ilmselt küll. Saan aru, et see on järjekorras 15.
Kuidas see raamat on koostatud? Ja miks teda vaja on?
Siin on eraldi nimekirjad sõiduautode, mootorrataste, veoautode ja traktorite kohta. Alfabeetilises järjestuses markide kaupa. Võtsin lahti just Ennole huvitava koha, MB 230, neljakümnendad aastad:
230-id on Rootsis ainult kaks tükki, vähemalt avalikustatud autosid. Margi järgi on omaniku nimi. Kui nüüd sinul, kes sa oled sama marki auto omanik, on mingi probleem, mida sa tahaksid oma kolleegiga arutada, siis selles raamatus on veel teine nimekiri, kus on omanike nimed tähestiku järgi ja juures nende elukohad ja telefonid:
Iga omaniku nime juures on kogu vanatehnika nimekiri väljas. Mõnel on nimekiri mitukümmend masinat pikk.
On veel üks register. Oletame, et nägid tänaval vilksamisi huvitavat masinat. Mis mark täpselt? Ei suutnud tuvastada, aga nägid registrinumbrit. Registrinumbri taga on selles raamatus omaniku nimi.
Ma tõesti ei tea, kas meie, Eesti riik, on siis tõesti, 2009. aastal, veel nii metsik maa, et meie ei saaks sellist nimekirja kokku? Kardame ikka veel röövleid ja kaabakaid, kes meie tehnika minema viivad! No kui selline hirm on, ega selline inimene enda andmeid ju sellesse nimekirja ei pane. Aga mingi osa ju võiks pisut julgem olla! Selle nimekirja järgi oleks ju väga hea kontakte leida nendega, kellel minuga sarnane vanatehnika olemas.
Mõned aastad tagasi oli mul probleem Lincoln Zephyri osadega. Üks vanatehnikasõber Rootsist imestas tõsimeeli, et kas siis teil sellist nimekirja polegi? Tema mulle selle raamatu tõi ja aitas ka puuduvad osad leida. Nendel on sama marki tehnika omanikud üksteisega päris tihti kontaktis.
Kogu minu jutu mõte on selles, et kas ei oleks meil, VVK-s aeg sellise nimekirja koostamiseks "küps"? Paneme selle nimekirja meie vanatehnika.ee -sse välja, võibolla julgustab see teisigi klubisid samasuguseid nimekirju koostama?